2009. október 8., csütörtök

...hogy teázni nem egyszerű

Múlt héten találkoztam a barátommal, beszélgettünk végre, mert régen láttuk egymást, és persze teáztunk. És lepődtem, hogy hát hogyan is készíti el a sajátját. Mert nem csak úgy van az, hogy a forró vízbe beledobjuk a filtert. Elmesélte, hogy az informatikusok között járja a mondás, hogy "ISO standard cup of tea". S hogy a neten talált ilyet, tényleg van a teára is szabvány.

Hát kerestem én is, és akkor most megosztom veled a teára vonatkozó magyar szabványok listáját.

MSZ ISO 1572:1992 Ismert szárazanyag-tartalmú őrölt teaminta készítése

MSZ ISO 1573:1991 A tea szárítási veszteségének meghatározása 103 °C-on

MSZ ISO 1575:1991 A tea összes hamutartalmának meghatározása

MSZ ISO 1576:1991 A tea vízben oldható és vízben oldhatatlan hamutartalmának meghatározása

MSZ ISO 1577:1991 A tea savban oldhatatlan hamutartalmának meghatározása

MSZ ISO 1578:1991 A vízben oldható teahamu lúgosságának meghatározása

MSZ ISO 3103:1991 Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz

MSZ ISO 9768:1991 A tea vizes kivonatának meghatározása

Az ISO 3103 tűnik nekem a legérdekesebbnek, de a szövegét persze csak megvenni lehet magyarul (legalábbis én csak angol verziót találtam a neten)

No és ha már érzékszervi vizsgálatok, akkor szemezgess az erre vonatkozó magyar szabványok között:

MSZ ISO 3103:1991 Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz

MSZ ISO 5497:2001 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Útmutató az érzékszervi vizsgálatra közvetlenül nem alkalmas minták előkészítéséhez

MSZ ISO 6564:2001 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Aromaprofil-módszerek

MSZ ISO 6658:1992 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató

MSZ ISO 6668:1992 A nyerskávéminta előkészítése érzékszervi vizsgálathoz

MSZ ISO 8586-1:2001 Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a bírálók kiválasztásához, képzéséhez és folyamatos ellenőrzéséhez. 1. rész: Kiválasztott bírálók

MSZ ISO 8586-2:2001 Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a bírálók kiválasztásához, képzéséhez és folyamatos ellenőrzéséhez. 2. rész: Szakértők

MSZ ISO 11035:2001 Érzékszervi vizsgálat. A leíró kifejezések azonosítása és kiválasztása érzékszervi profilhoz többdimenziós eljárással

MSZ ISO 11036:2001 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. állományprofil

MSZ ISO 11037:2001 Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató és vizsgálati módszer az élelmiszerek színének megállapítására

MSZ 157:1982 A méz érzékszervi vizsgálata

MSZ 1801:1989 Tartósított élelmiszerek érzékszervi bírálata

MSZ 4793-10:1989 Cukorvizsgálatok. Érzékszervi vizsgálatok

MSZ 6176:1978 Étkezési magbelek érzékszervi vizsgálata

MSZ 6367-6:1984 Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Érzékszervi vizsgálatok

MSZ 6369-1:1985 Lisztvizsgálati módszerek. Érzékszervi vizsgálatok, pontozásos bírálat és minősítés

MSZ 6926:1981 Méz mintavételi módszerei fizikai, kémiai, érzékszervi és mikroszkópos vizsgálat céljára

MSZ 7027:1986 Vágott baromfi pontozásos érzékszervi bírálata

MSZ 7028:1986 Étkezési tojás pontozásos érzékszervi bírálata

MSZ 7029:1989 Baromfiipari termékek pontozásos érzékszervi bírálata

MSZ 7304-1:1982 Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Ízlelőképesség vizsgálata

MSZ 7304-2:1977 Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Előkészítő helyiség, bírálati helyiség

MSZ 7304-3:1986 Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Általános előírások

MSZ 7304-5:1980 Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Különbségek kimutatása

MSZ 7304-6:1980 Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Ízküszöbérték vizsgálata

MSZ 7304-7:1980 Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Rangsorolás

MSZ 7304-8:1980 Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Fogalommeghatározás

MSZ 7304-10:1982 Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. A szaglóképesség vizsgálata

MSZ 7304-12:1982 Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Színmegállapító képesség vizsgálata

MSZ 8761-4:1995 Sör. Érzékszervi bírálat

MSZ 9600:1974 Likőr- és pálinkakészítmények érzékszervi vizsgálata

MSZ 9681-2:1984 Fűszerpaprika őrlemény vizsgálata. Érzékszervi vizsgálat

MSZ 9697-7:1982 Gyümölcsök vizsgálata. Érzékszervi vizsgálat

MSZ 9698-5:1978 Zöldségfélék vizsgálata. Érzékszervi vizsgálat

MSZ 12292:1987 Tej és tejtermékek érzékszervi elemző vizsgálata

MSZ 20500-3:1985 Száraztészták vizsgálati módszerei. Érzékszervi tulajdonságok vizsgálata

MSZ 20501-2:1989 Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Érzékszervi pontozásos bírálat és minősítés

MSZ 20628-1:1986 Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Általános előírások

MSZ 20628-2:1986 Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Cukorkák

MSZ 20628-3:1986 Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Csokoládék, csokoládés és kakaóanyag-tartalmú termékek

MSZ 20628-4:1986 Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Tartós édesipari lisztes készítmények

MSZ 20628-5:1988 Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Egyéb készítmények

MSZ 20684:1980 Tea érzékszervi vizsgálata teaitalból

MSZ 20689:1993 Kávéféleségek érzékszervi bírálata

MSZ 21338-2:1986 Alkoholmentes üdítőital. Érzékszervi pontozásos bírálat

MSZ-08-0943:1989 Húskészítmények pontozásos érzékszervi bírálata

No igen, nem lehet könnyű azok élete, akik hivatásszerűen esznek-isznak...

Nincsenek megjegyzések: